Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Της Μαρίας Βουργάνα

Αθρόες προσφυγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά των νέων μέτρων που θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα περιμένει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργιος Σχοινιωτάκης, διατυπώνοντας τη γνώμη του επί του νομοσχεδίου των έκτακτων οικονομικών μέτρων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, επισημαίνει το ενδεχόμενο τα μέτρα που θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα, συνταξιοδοτικά, περιουσιακά δικαιώματα (π.χ. περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου) να προκαλέσουν αθρόες προσφυγές στην ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και στην ευρωπαϊκή αφού «ενδεχόμενα οι ρυθμίσεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση προστασίας των Δικαιωμάτων του ατόμου, τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του ατόμου αλλά και το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα».

Επίσης τα μέλη του Ελεγκτικού συνεδρίου θεωρούν τον αποκλεισμό κατηγορίας συνταξιούχων από την καταβολή των επιδομάτων αυθαίρετο και τυχαίο και ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση. Ο κ. Σχοινιωτάκης γνωμοδοτεί θετικά υπέρ των μέτρων καθώς όπως αναφέρει είναι «η πλέον ελπιδοφόρος αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης» και προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να καθιερώσει με νόμο την απόλυτη απαγόρευση αποδοχών σε οποιοδήποτε κρατικό λειτουργό (άμεσο ή έμμεσο) άνω των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Εν τω μεταξύ, νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συμπληρώνει το σχέδιο νόμου των έκτακτων μέτρων, εξαιρεί τους στρατιωτικούς που αποστρατεύτηκαν πριν συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους από τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν καταβάλλονται καθόλου επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.

Στρατιωτικοί
Ετσι οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας (λόγω εξάντλησης του ορίου ηλικίας του βαθμού τους, επειδή τερμάτισαν ευδοκίμως την υπηρεσία τους, λόγω προαγωγής νεότερων κ.λπ.) θα λαμβάνουν το επίδομα Χριστουγέννων 400 ευρώ, το επίδομα Πάσχα 200 ευρώ και αδείας 200 ευρώ.

Επίσης όχι μόνον οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ακόμη ότι εάν η καταβαλλόμενη σύνταξη με συνυπολογισμό των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας υπολογιζόμενη σε δωδεκάμηνη βάση, υπερβαίνει κατά μήνα το ποσό των 2.500 ευρώ, τα επιδόματα καταβάλλονται μέχρι του ποσού των 2.500 ευρώ με ανάλογη μείωσή τους.

απο την Ημερησια online

Δεν υπάρχουν σχόλια: